Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΙ ΑΦΓΑΝΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΜΕΡΟΠΗ

Αναρτήθηκε από: ΚΡΕΣΦΟΝΤΗΣ 
Σχεδόν έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε που στη Μερόπη εμφανίστηκαν κι εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι Αφγανοί λαθρομετανάστες. Σήμερα, δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι έχουν δημιουργήσει τη δική τους "παροικία". Το meropitopik επισκέφτηκε αρκετούς στα καταλύματά τους και συνομίλησε μαζί τους για όλα (όσο η γνώση των Ελληνικών τους το επέτρεπε).

Ο Τζαν, ο Χαν, Ζαλμέ και ο Μωχαμέτ

Την πρώτη μας επίσκεψή μας την κάναμε σ' ένα πρώην στάβλο ζώων, σε κάποιο χωράφι της Μερόπης, όπου έχουν βρει καταφύγιο 4 λαθρομετανάστες Αφγανοί. Η όλη εικόνα ήταν σοκαριστική. Δυο αδύνατες ξαπλωμένες σιλουέτες σηκώθηκαν από την γη και μας κοίταξαν. Τους εξηγήσαμε το λόγο της επίσκεψής μας. Απογοητεύτηκαν. Περίμεναν ότι θα τους προσφέραμε εργασία. Δέχτηκε να μας μιλήσει ο Αλή.
"Εγκατασταθήκαμε εδώ πριν δυόμιση χρόνια. Ήρθαμε από το Αφγανιστάν με τα πόδια. Διασχίσαμε το Ιράν, τη Τουρκία, σχεδόν όλη την Ελλάδα και φτάσαμε. Πέντε μήνες περπατούσαμε. Πληρώσαμε 7.000 ευρώ ο καθένας μας σε "οδηγούς" που μας υποδείκνυαν τα περάσματα, τα μονοπάτια και γενικά την πορεία μας, ώστε να είναι "ασφαλής" από τον κίνδυνο των συνοριοφυλάκων και της αστυνομίας. Εδώ δεν είναι καλά. Δεν υπάρχει δουλειά. Στην Μερόπη είμαστε πολλοί Αφγανοί και οι κάτοικοι δεν μας θέλουν. Αν ήμασταν λιγότεροι πιστεύω ότι δεν θα είχαν πρόβλημα μαζί μας. Δεν μπορούμε να βγάλουμε διαβατήριο διότι πρέπει να ζούμε σε σπίτι και να δηλώσουμε μόνιμη κατοικία. Θα θέλαμε να πάμε στην Ιταλία γιατί όλα εκεί είναι πιο εύκολα. Η συνθήκες είναι καλύτερες. Χωρίς διαβατήριο όμως δεν μπορούμε να πάμε. Για να πάμε λαθραία με φορτηγό τα λεφτά είναι πολλά. Μας ζητάνε 3.600 ευρώ αν ταξιδέψουμε σε θέση που να έχουμε ορατότητα έξω από το φορτηγό και 2.000 αν είμαστε στοιβαγμένοι στη καρότσα χωρίς καμιά ορατότητα. Είναι πολύ δύσκολη η ζωή μας. Τώρα το καλοκαίρι ήταν καλά. Όμως τον χειμώνα παγώνουμε και όταν βρέχει όλα τα νερά από τη σκεπή στάζουν πάνω μας. Δεν έχουμε τίποτα. Το μόνο ευχάριστο ήταν τις προηγούμενες μέρες που είχαμε το ραμαζάνι και μαζευόμασταν όλοι οι Αφγανοί του χωριού σ' ένα χωράφι να προσευχηθούμε. "
Το κατάλυμα του Αλή και άλλων συμπατριωτών του

Την επόμενη επίσκεψή μας την κάναμε σε μια παρέα Αφγανών στον οικισμό Μούστα. Η κατάσταση αυτών ήταν πολύ καλύτερη.
Τους ρωτήσαμε αν θα ήθελαν να μας μιλήσουν και να δημοσιευθεί η συζήτησή μας. Με κάποια αμηχανία στην αρχή, δέχτηκαν Συστήθηκαν. Ήταν ο Τζαν, ο Χαν και ο Ζαλμέ. Ο Τζαν, ως καλύτερος γνώστης της Ελληνικής μίλησε εκ μέρος όλων. Είπε ότι αυτοί είναι από τους πιο προνομιούχους συμπατριώτες του στη Μερόπη. Ήρθαν από το Αφγανιστάν πριν ένα χρόνο με αεροπλάνο. Κατοικούν σε σπίτι το οποίο έχουν νοικιάσει στο Μούστα για το οποίο πληρώνουν 150 ευρώ. Ήταν καθαροί, όλοι διέθεταν καινούρια ποδήλατα, αξιόλογα κινητά και ήταν πολύ ευδιάθετοι. Τα κινητά, είπε ο Ζαν, τα έχουν για να τους βρίσκουν οι εργοδότες τους και για να ακούν σε MP3 Αφγανικά τραγούδια. Επικοινωνούν με τις οικογένειές τους στην πατρίδα τους με το μοναδικό καρτοτηλέφωνο που υπάρχει στο χωριό. Με μια τηλεκάρτα των 5 ευρώ μιλούμε μισή ώρα μας είπε. Το μόνο τους πρόβλημα είναι η εξεύρεση εργασίας.  Από όλους τους μόνο ο Ζαλμέ εργαζόταν αλλά πριν λίγες μέρες απολύθηκε. Στην ερώτηση πως τους αντιμετωπίζει η κοινωνία του χωριού γενικά, απέφυγε να απαντήσει και χαμογελώντας είπε "δεν ξέρω..." Σε λίγο ήρθε στη παρέα μας ο Μωχαμέτ. Αυτός, είπε ο Τζαν, ήταν φυλακή, αποφυλακίστηκε πριν λίγες μέρες. Τον ρωτήσαμε για ποιο λόγο φυλακίστηκε αλλά δεν ήθελε να μας πει. Ανέφερε ότι στη Μερόπη τώρα ζουν περίπου 100 Αφγανοί, πέρσι υπήρχαν πολλοί περισσότεροι. Έφυγαν μήπως βρουν δουλειά κάπου αλλού. Τους ρωτήσαμε αν σκοπεύουν να επιστρέψουν ξανά στη πατρίδα τους και πότε. Δεν γνωρίζουν. Δεν ξέρουν. Ελπίζουν να σταματήσει κάποτε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και να έχουν χρήματα να επιστρέψουν. Δέχτηκαν με πολύ χαρά να φωτογραφηθούν για το meropitopik, με την ελπίδα, όπως είπαν,  να τους δουν οι οικείοι τους από τη χώρα τους.

ΜΕΡΟΠΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν περνούν από κανενός είδους ελέγχο.
Δημοσιεύονται κατ' ευθείαν, ανεξαρτήτως περιεχομένου.
Ο εκάστοτε σχολιαστής φέρει την ευθύνη αυτών που γράφει.
Εμείς δεν πρόκειται να αποκλείσουμε κανέναν.
-Παρακαλούμε τις φίλες και τους φίλους να μην αποστέλλουν εντελώς ανώνυμα σχόλια, αλλά να χρησιμοποιούν το όνομά τους και τα αρχικά του επωνύμου τους για να υπάρχει μια σωστή ροή στην ανταλλαγή σχολίων.-

Σας ευχαριστούμε.

Messinia OnLine