Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΜΟΦΩΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

ΟΜΟΦΩΝΟ ήταν το ψήφισμα του Δ.Σ. Κυπαρισσίας για την επιχειρούμενη κατάργηση της Διεύθυνσης γεωργίας Τριφυλίας όπου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:
Σε Προεδρικό Διάταγμα που παρέδωσε προς διαβούλευση η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών στη Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Περιφερειών και στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο διαπιστώσαμε τα ακόλουθα:


Στο Οργανισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου (άρθρο 10) αναφέρεται ότι δημιουργείται Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στην έδρα της περιφέρειας (Τρίπολη) η οποία συγκροτείται από οχτώ Διευθύνσεις εκ των οποίων οι τρεις έχουν έδρα την Περιφέρεια και οι υπόλοιπες την έδρα του Νομού.
Η Διεύθυνση Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας έχει διαγραφεί και δεν περιλαμβάνεται στο οργανόγραμμα του οργανισμού της Περιφέρειας.
Με έκπληξη και αγανάκτηση διαπιστώσαμε αυτήν την αδικία που γίνεται εις βάρος μιας περιοχής δυναμικής με προοδευτικούς παραγωγούς, πρωτοπόρους και με έμπειρο και ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό.
Η περιοχή της Τριφυλίας την χρονιά που μας πέρασε παρήγαγε 25.000 τόνους ελαιόλαδο, που αντιπροσωπεύει το 10% της εθνικής μας παραγωγής, σε μία περιοχή που καλλιεργούνται 5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα.
Η περιοχή της Τριφυλίας αποτελεί το τρίτο θερμοκηπιακό κέντρο της Ελλάδος με 2.600 στρέμματα θερμοκήπια, τυποποιημένα σύγχρονα και με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Το πρώιμο καρπούζι της περιοχής καλλιεργείται σε μια έκταση 8.000 στρεμ. με μέση παραγωγή 45.000 τόνους και τα παραγόμενα προϊόντα ασφαλή, αρίστης ποιότητας, προωθούνται στο σύνολό τους σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Σημειώνουμε ότι στην περιοχή παράγεται το πιο πρώιμο καρπούζι στην Ευρώπη.
Τα υπαίθρια κηπευτικά καλλιεργούνται σε μια έκταση 8.000 στρέμματα με μια μέση παραγωγή 40.000 τόνους και ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κλάδος της ανθοκομίας στην περιοχή.
Η συνολική παραγωγή των κηπευτικών προϊόντων ξεπερνά τους 100.000 τόνους ετησίως.
Η αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή καταλαμβάνει μία έκταση 20.000 στρέμματα (αμπέλια και σταφίδες) και παράγονται εξαιρετικής και ανώτερης ποιότητας οίνοι. Η εγκατάσταση οινοποιείων και η βράβευση των οινοποιών στις κλαδικές εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού αποδεικνύουν τον σωστό δρόμο που βρίσκεται ο κλάδος στην περιοχή.
Η Βιολογική Γεωργία και Ολοκληρωμένη Διαχείριση έχουν προωθηθεί στην περιοχή μας σε σημαντικό ποσοστό και υπάρχει ανάγκη περαιτέρω προώθησής τους. Οι Ομάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης ελιάς έχουν δώσει μια άλλη προοπτική στην ανάπτυξη του κλάδου και επάξια εκπροσωπούν την χώρα μας σε διεθνείς εκθέσεις παίρνοντας πολλά βραβεία.
Στο τομέα της διαχείρισης των νερών και της άρδευσης των καλλιεργειών υλοποιούνται έργα όπως το Φιλιατρινό φράγμα (προϋπ. 45 εκατ. €), κρατικές γεωτρήσεις και αξιοποιούνται νέες τεχνολογίες για την ορθολογιστική διαχείριση του νερού.
Νέες καλλιέργειες (φυλλώδη λαχανικά, σαλάτες, iceberg, μπρόκολα κλπ.) προωθούνται στην περιοχή.
Η κτηνοτροφία στην ορεινή Τριφυλία αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος και η ίδρυση νέων σύγχρονων ποιμνιοστασίων στην πεδινή ζώνη δείχνουν την δυναμική του κλάδου.
Η επίτευξη όλων αυτών των στόχων πραγματοποιήθηκε διότι υπήρχαν στην περιοχή:
α. Νέοι αγρότες προοδευτικοί παραγωγοί ανοιχτοί στις προκλήσεις των καιρών και στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στις αγορές, με μεράκι και με αγάπη για τον τόπο τους.
β. Τεχνική υποστήριξη από το επιστημονικό δυναμικό της περιοχής και τα στελέχη της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας.
γ. Υλοποίηση Ευρωπαϊκών και Εθνικών προγραμμάτων και αξιοποίηση αυτών όσο σε καμία άλλη περιοχή της χώρας.
δ. Η ενημέρωση και η πληροφόρηση των παραγωγών σε θέματα τεχνικής καλλιέργειας, προστασίας της παραγωγής, εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων τυποποίησης μεταποίησης και εμπορίας ήταν γρήγορη, σύγχρονη, ουσιαστική και αυτό οφείλεται στην ύπαρξη της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας.
ε. Η ύπαρξη δύο σύγχρονων Κέντρων Εκπαίδευσης στην περιοχή (Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. Δήμητρα) της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας δείχνουν την δυναμική της περιοχής και την ανάγκη τεχνικής στήριξης των αγροτών της περιοχής.
Το κέντρο παραγωγής της περιοχής απέχει από την έδρα του Νομού 90 χλμ. και είναι δύσκολη η εξυπηρέτηση των παραγωγών της περιοχής με την κατάργηση της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας.
Από το σχέδιο του ΠΔ ότι σε άλλους Νομούς παραμένουν δύο Διευθύνσεις ενώ στον Νομό μας καταργείται η μία.
Απόγνωση, αγανάκτηση και οργή είναι τα συναισθήματα σε όλους τους κατοίκους της περιοχής μας. Οι υπηρεσίας με έργο, εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό και εργαστηριακό εξοπλισμό που σπάνια βρίσκεις σε Υπηρεσίες που θα έπρεπε να θεωρούνται πρότυπα και να αναδεικνύονται.
Είναι ανάγκη, άμεσα το προτεινόμενο Π.Δ. να τροποποιηθεί και συμπεριελήφθη στο Οργανόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας.
Η κατάργηση της Διεύθυνσης στην Τριφυλία για το Δήμο μας είναι ένα ισχυρό πλήγμα στην αγροτική οικονομία της περιοχής, η οποία σε καιρούς δύσκολους γνωρίζει πρόοδο στην περιοχή μας, κυρίως λόγω της άμεσης ανταπόκρισης και πρωτοπόρας δράσης της υπηρεσίας.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν περνούν από κανενός είδους ελέγχο.
Δημοσιεύονται κατ' ευθείαν, ανεξαρτήτως περιεχομένου.
Ο εκάστοτε σχολιαστής φέρει την ευθύνη αυτών που γράφει.
Εμείς δεν πρόκειται να αποκλείσουμε κανέναν.
-Παρακαλούμε τις φίλες και τους φίλους να μην αποστέλλουν εντελώς ανώνυμα σχόλια, αλλά να χρησιμοποιούν το όνομά τους και τα αρχικά του επωνύμου τους για να υπάρχει μια σωστή ροή στην ανταλλαγή σχολίων.-

Σας ευχαριστούμε.

Messinia OnLine